CV nedir ? Nasıl Yazılır ?

Geçenlerde Kariyer Yönetimi ve Planlaması dersinde hoca bir ödev verdi : CV yazıp getirecektik. İnternet'ten ne kadar araştırsam da sitelerde hiç istediğim gibi bir bilgi bulamadım. Ya konu çok yüzeysel ele alınmıştı yada öğretmenimizin anlattığı gibi CV çeşitleri yoktu. Bende ilk yazımın bu konuda olmasına karar verdim.Birçok kaynaktan araştırarak ve bulduğum bilgileri derleyerek elimden geldiğince anlaşılır ve işinizi görebilecek bir CV nedir ? Nasıl yazılır ? Çeşitleri nelerdir ?  Bir CV yazısını sizlerle paylaşmaya karar verdim.


İlk olarak CV nedir ? Bundan bahsederek başlayalım;

CV ; profesyonel iş yaşamında , part time , full time ve dönemsel iş ve staj başvurularında kullanacağınız ve sizi mülakata kadar götürebilecek olan ; öz geçmiş bilgilerinizi içeren bir belgedir.

CV nin ,

Bizim için neler yapabilir ?
Bilgi , ilgi ve yetenekleri nelerdir ?
Kişisel özellikleri ve değerleri nelerdir ?

sorularına cevap verebiliyor nitelikte olması gereklidir.

Kısacası  CV ; işverene bilgilerinizi , becerilerinizi , eğitim durumunuzu , iş tecrübelerinizi , dil ve bilgisayar becerilerinizi , sertifikalarınızı en iyi ve en anlaşılır şekilde iş verenin önüne sunan ve o işe uygun olup olmadığınızı değerlendirmesini sağlayan iş başvurunuzun sizi işinize götüren ilk aşamasıdır.

CV de nelerden bahsedilmelidir ?

Kişisel Bilgiler :

İsim , Soyad
Email adresi 
Telefon Numarası 
Adres
Doğum Tarihi


Eğitim:

Doktora , Yüksek Lisans ,Üniversite , Lise bilgilerinizi kronolojik sırayla belirtiğiniz kısımdır. 

Eğer yeni mezun değilseniz bu bölümden hemen önce " İş Tecrübeleri " başlığı altından iş tecrübelerinizden de ; nerede , hangi pozisyonda , ne kadar süre çalıştığınız ve bu süre içerisinde çalıştığınız yerde neler yaptığınızdan bahsetmeyi unutmayınız.

Kariyer Hedefi:

Kısa ve öz bir şekilde kariyer hedeflerinizden ve çalışmak istediğiniz işten beklentileriniz den bahsedeceğiniz kısımdır.

Yabancı Dil:

Konuşabildiğiniz dilleri alt alta bir şekilde yanlarına dil beceri seviyelerinizi yazarak bahsedeceğiniz kısımdır. Belirli bir sınava veya bir kurstan aldığınız dereceye göre seviyenizi yazmanız daha uygun olur.

Beceriler:

Başta bilgisayar olmak üzere becerilerinizden ve bu becerileriniz de ne kadar iyi olduğunuzdan bahsedeceğiniz bölümdür. Yabancı dildeki gibi belirli bir derece , sınav üzerinden veya kendinizce bir puanlama üzerinden ( yüzme , resim gibi beceriler konusunda kendinizce bir puanlama yapabilirsiniz fakat bilgisayar gibi konularda mutlaka bir sınav veya kurstan aldığınız belgeye göre becerinizi derecelendirin. )

Hobiler/İlgi Alanları:

İsteğe bağlı olarak veya CV nizi vereceğiniz iş yerinin standartlarına bağlı olarak belirtebilirsiniz. Hobiler derken gerçekten hobilerden bahsediyorum. Kitap okumak , müzik dinlemek gibi şeyler hobi değildir. Düzenli olarak yürüyüş yapmanız , plates veya yoga yapmanız, amatörce kendinizce şiir , şarkı sözü, hikaye veya roman yazmanız, resim yapmanız, belirli bir müzik aleti çalıyor olmanız gibi gibi şeyler hobiye girer. 

Sertifikalar:

Katıldığınız seminer veya kurs programlarından  ve buralardan aldığınız sertifikalardan bahsedeceğiniz kısımdır.

Referanslar:

İlk olarak belirtmek isterim ki akrabalar ve ölmüş kişiler referans olarak verilemez. Referans vereceğiniz kişiyi , CV nize yazmadan önce arayıp veya yanına gidip iznini almanız gerekir. 
Referans olarak vereceğiniz kişinin adı , soyadı , mesleği ve telefon numarasını vereceğiniz kısımdır. Birden fazla referans verebilirsiniz. Referans olarak en başta yanında staj yaptığınız veya çalıştığınız kişiler , ikinci olarak öğretmenlerinizi verebilirsiniz.

CV çeşitleri nelerdir?

Kronoloji CV:

En çok kullanılan ve anlaşılması en kolay olan CV türüdür. 
Tarihler detaylı olarak yazıldığı için eğer işsiz geçirilen uzun bir süre varsa adaylarla ilgili kötü bir imaj oluşabilir.
Adaylar iş deneyimlerini belirli bir kronolojik sıraya göre belirtirler. Eğer en yeniden en eskiye doğru bir kronolojik sıralama kullanılırsa Doğrudan Kronolojik CV , en eskiden en yeniye doğru bir kronolojik sıralamayla yazılırsa Ters Kronolojik CV adını alır.
En çok kullanılanı doğrudan kronolojik CV dir.

Fonksiyonel veya Tematik CV :



Bilgiler temalar veya bloklar halinde dağılır. Bunların herbirinde gerçekleştirilen fonksiyonlar ve başarılar belirtilir.

Temel avantajlarından birisi adayların başarılarını vurgulamasıdır. Böylece seçme sürecinden sorumlu insan kaynakları uzmanlarında adayların becerileriyle ve iş verenin aradıkları kriterlerle uyuşup uyuşmadığı hakkında bir fikir oluşur.

Bu tür CV mesleki deneyime sahip olan ve çeşitli sektörlerde çalışmış kişilere tavsiye edilir.

Karışık veya Bileşik CV: 

Kronolojik ve fonksiyonel CV özelliklerini birleştiren  CV türüdür. Bu nedenle zemin kazanan ve   sadece çalıştığı şirket ve  tarihleri değil bu sürede geliştirilen başarı , beceri ve mesleki başarı ve geliştirilen becerilerin de bahsedilmesinden kaynaklanır.

Yetkinlikler Odaklı CV :

Yetkinlikler odaklı bir CV de adayın başarıları ve o yetenek veya yetkinliklerin geliştirilmesini sağlayan şeyler vurgulanır.

Bu tür CV leri oluşturması zordur. Çünkü öyle bir yetkinliğe ve seviyeye sahip olduğunuzu söylemek yetmez . Bunun yanında bu yetkinlik ve seviyenizi kanıtlamanız , bir olay veya eylemle göstermeniz gerekir.



Beni Sosyal Medya Hesaplarımdan da Takip Edebilirsiniz  İnstagram :  www.instagram.com/aybkecengiz/Twitter / Snapchat :  KaramelliCadi


Yorumlar

  1. Pek çok kişi CV hazırlamayı bilmiyor. Çok önemli bir konuya değinmişsin, tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim . Kusura bakmayın yeni cevap verebildim. Bilgisayarım tamirdeydi ve Vizeler dolayısıyla öncesinde de bilgisayara giremedim .

      Sil

Yorum Gönder