İnsomnia [ Uyuyamama Hastalığı ]



Tekrardan merhaba arkadaşlar. Bugünden itibaren yeni bir yazı serisine başlıyorum. Her ay sizlerle bir uyku bozukluğu hakkında yazı yayınlayacağım. İlk yazım " İnsomnia " yani uyuyamama hastalığı,  uykusuzluk olacak. 

İnsomnia ; uykuya dalamama yada gece boyunca sürekli uyuyamama sorunlarına sebebiyet veren   bir  uyku bozukluğudur. Yetişkinlerin %10-15 in de süreğen ve ciddi uykusuzluk son derece yaygındır. Özellikle ilerleyen yaşlarda ve kadınlar da insomnia ve uykusuzluk daha çok görülür. İnsomnia hastaları genellikle gözlerini birkaç dakikadan fazla kapalı tutamazlar yada yatakta bir o yana bir bu yana dönerek uyuyamazlar. İnsomnia  hayatınızın bir bölümünde geçici olarak ortaya çıkabileceği gibi , kronik bir hastalığa da dönüşebilir. Oldukça şiddetli de olabilir.

İnsomnia hastalarının uyku kaliteleri düşüktür.Sabah kalkınca yorgun hissederler, gün boyunca uykulu hissedip gün içinde çalışma da sorun çekerler. 
İnsomnia 'nın başlıca belirtileri ; uykuya geçmede zorlanma, uzun süre uykulu kalamama, çok erken uyanma , yorgun ve sinirli hissetme , ruh halinde değişmeler , motivasyon eksikliği , dikkat ve konsantrasyon bozuklukları, hafıza problemleri , mide ve baş ağrıları, uyku konusunda düş kırıklığı ve üzüntü hissetmektir.  

İnsomnia hastalığının  iki çeşidi vardır . 
Birincil İnsomnia : Bu tip insomnia da uyku bozuklukları bir başka sağlık sorunuyla bağlantılı değildir. Stres, duygusal çöküntü,seyahat , iş yoğunluğu gibi nedenler insomnia'nın bu çeşidini tetikleyebilir. Bu sorunlar ortadan kalksa bile insomnia devam edebilir.
İkincil İnsomnia:   İkincil insomnia da ise uyku bozuklukları bir başka sağlık sorunuyla bağlantılıdır. 

İnsomnia ' nın  başlıca nedenleri ; alkol kullanımı , anksiyete yada endişe , belli başlı ilaçlar, aşırı kafein veya kahve kullanımı, madde bağımlılığı, vardiyalı çalışmak yada çapraz saat dilimlerinde seyahat etmek , gürültü , ışık ve aşırı sıcaklıklar gibi çevresel etkiler, stres , sıcak basması gibi menopoz semptomları haricinde diğer nedenler ise  demans ( bunama ) , depresyon, artrit(eklem iltihabı), nöropati(sinir hastalığı), yara gibi kronik acılara neden olan tıbbi durumlar , astım veya konjestif kalp yetmezliği gibi nefes almayı zorlaştıran tıbbi durumlar, tütün kullanımı, alzheimer , aşırı çalışan tiroid gibi faktörler de olabilir. 

İnsomnia eğer kısa süreli bir sorunsa tedavisine gerek yoktur. Bunun dışında eğer  şiddetli bir insomnia yaşanıyorsa hekim tarafından birkaç hafta için verilecek olan  uyku haplarıyla reçete edilebilir. Fakat kronik bir insomnia yaşanıyorsa ilk önce bunun ardındaki sağlık sorunu tespit edilir. Daha sonra bu sağlık sorunu tedavi edilerek kronik insomnia ya çare bulunabilir.  


Yorumlar