Veganizm / Veganlık


Veganlık en basit tanımıyla ; hayvanlar herhangi bir ürünün tüketilmesini ve  kullanımını reddeten bir  akımdır. Deri , kürk , jelatin ,yün,ipek gibi hayvanlar ürünleri kullanmayıp , hayvanlar gıdaları hiçbir şekilde tüketmezler. Bunların yerine  keten,pamuk,akrilik-sentetik kumaşlar kullanırlar. Hayvanlar üzerinde test edilen kozmetik ve temizlik ürünlerini kullanmazlar.Ayrıca hayvanların kullanıldığı eğlence biçimlerine de katılmazlar.

3 çeşit Veganlık var :

Etik Veganlık :

Tüm yaşayan canlıların olduğu gibi , hayvanlarında
bir temel hakkının bulunduğunu ve bir mal veya bir  araç gibi kullanılmalarının ve sömürülmelerinin  önüne geçmek ve bu düşünceyi reddetmek amacıyla vegan  olanlara " Etik Vegan " denir.

Çevreci Vegan:

Hayvan haklarından ziyade , hayvansal ürünlerin üretiminin  çevreye verdiği zararlar üzerinde odaklanan veganlık biçimidir.

Sağlık Amaçlı Vegan Beslenme:

Hayvansal gıdaların insan bünyesine uygun olmadığı düşüncesiyle , sadece bitkisel gıdalar tüketen  ve bunu sağlık amaçlı yapan  veganlardır. Sadece beslenme de vegan oldukları için tam olarak veganlık denmesi aslında yanlış bir tanımdır. Daha çok " salt bitkisel beslenme" denilse daha uygun olur.

Peki Veganlar Ne Yerler ? 

Hayvansal ürünler tüketmeyen veganlar , hayvanlar sütler yerine bitkisel sütleri tercih ederler. Badem sütü , soya sütü , fındık sütü,yulaf sütü, hindistan cevizi sütü , pirinç sütü v.b. ..  Süt ürünleri olarak özellikle soya sütü başta olmak üzere bitkisel sütlerden üretilmiş süt ürünlerini tüketirler.
Et yemedikleri için  , et yerine mercimek , soya eti , bulgur , kinoa , nohut gibi bitkisel ürünlerden elde edilen köfteleri tercih ederler.
Bolca sebze , meyve , tahıllar ve baklagilleri yerler.


Peki Vegan Kozmetik ve Bakım ürünlerine örnek verecek olursak ;

Essence
Friendly Eco
L'angelica
Oriflame Eco Beauty Serisi
Lush
Organyc
Kiss My Face
Alterra,Facelle,Isana , Accent ( Rossmann ürünleridir.)
Logona
Sante
Down Under Natural's
Logodent
Urtekram
Fresh Line
Bebek Bakımı olarak ; Dalin , Uni Wipes, Otacı bebek ve çocuk ürünleri

Yorumlar