SÜT KEMİKLERE ZARARLI MI ?




" Süt sağlıktır."
"Süt kalsiyum kaynağıdır ve kemikleri güçlendirir."
"7'den 70'ye herkesin bolca süt tüketmelidir."
Süt ile ilgili her zaman bu tarz cümleler duyduk . Zamanında; çoğu uzman sütün sağlık ve kemik gelişimi için çok önemli olduğunu , kemikleri güçlendirdiğini  ve sağlık için çok gerekli olduğunu söyledi .
Peki gerçekten bu böyle mi ? Son zamanlarda ki araştırmalar pek de bunu göstermiyor. Son araştırmalar gösteriyor ki ; fazla süt tüketimi kemikleri korumuyor , aksine kemik  gelişimine olumsuz etki ediyor. Kemikleri daha kırılgan hale getiriyor.
Her gün 3 bardaktan fazla süt içen kadınlar da
ölüm ve kardiyovasküler hastalık risklerinin arttığı gözlemlenmiş. Her gün 3 bardaktan fazla süt içen bireylerde , her gün 1 bardak süt içen bireylere oranla kanser riski %44 artmış olduğu görülmüş.
Süt içeriğinde ki kalsiyum nedeniyle kemik sağlığı için gerekli ve önemli olduğu söylense de , süt de diğer hayvansal proteinler gibi vücut pH'sını asitleştirmektedir. Kalsiyum en iyi vücut pH düzenleyicilerinden olup , asitleşen vücut pH'sını nötralleştirir. En büyük kalsiyum deposu da bilindiği üzere kemiklerdir. Vücut pH'sı asitleştiği zaman , vücut hemen tekrar eski pH'sına geri dönmek için düzenleme mekanizmasını çalıştırır. En mükemmel pH nötralleştirici olan kalsiyum kemiklerden ayrılır ve vücut pH'sını düzenlemek için kullanılır. Kullanılan kalsiyum ise idrar yoluyla dışarı atılır. Bunun sonucunda ise vücutta kalsiyum açığı oluşur.
Anne sütü çocuklar için çok önemlidir. Bu bir gerçek. Ancak inek sütüyle insan sütünün bileşimleri farklıdır. İnek sütü , insan sütüne oranla 3 kat daha fazla protein içerir.Bileşimleri farklı olduğu için , anne sütü insanlar için gerekli ve önemliyken , inek sütü fazla tüketildiği takdir de insanlarda kemik sağlığına zararlı olup metabolik hastalıkların ortaya çıkmasında etken olduğu sonuçlarda elde edilmiştir.

Yorumlar