Zika Virüsü

Tekrar merhabalar arkadaşlar. Bugün ki yazımda son zamanlarda özellikle güney Amerika ve Afrika da yayılmış olan salgın hastalık Zika virüsünden bahsedeceğim.

Zika virüsü; Sarı Humma virüsü ve Batı Nil virüsü gibi virüslerle akraba olan ve hem klinik hem de  yapısal olarak benzerlik Aedes  cinsi sineklerden bulaşan bir virüstür. Bunun dışında hastalıklı kişiden kan veya cinsel temas yoluyla sağlıklı bir insana da bulaşabilir. Sağlık Bakanlığı özellikle hamile kadınların Zika virüsü konusunda çok dikkatli olmalarını söylüyor . Uzmanlar hastalığın hamile kadınların eğer enfekte olursa bebeklerine de geçebildiğini  söylüyorlar.  

Herhangi bir ilaçla veya aşıyla tedavisi bulunmayan virüsün ,  bulaşmasına ve yayılmasına sebep olan sinekler olduğundan Türkiye dahil çoğu ülkede sineklerin imha çalışmaları yapılıyor. Şuan yapılabilecek tek şey hastalıktan korunup , Zika virüsüne yakalanmamak.
 

Peki nedir bu Zika virüsünün belirtileri ?

Hastalığın belli başlı belirtileri ; yüksek ateş , gözlerde kızarma , kusma , döküntü , baş,kas ve eklem ağrıları  olsa da virüs ilk 1-2 hafta belirtilerini göstermiyor . En az 1 hafta sonra belirtilerini göstermeye başlıyor. Virüsün kanda birkaç gün durduğu gibi bazı kişilerde daha da uzun kalabildiğini söylüyor uzmanlar. 

Zika virüsü henüz Türkiye  de görülmemiş.Sağlık Bakanlığı özellikle hastalığın görüldüğü ülkeler başta olmak üzere yurt dışına seyahatlerin bir süreliğine durdurulması gerektiği ve özellikle hamile bayanların virüsün görüldüğü ülkelere gitmemeleri gerektiğini söyleyerek uyardı. 

Zika virüsü  Güney ( Latin ) Amerika'ya tamamiyle yayılmış durumda. Afrika nın Batısından başlayarak hızla oraya da yayılmaya başlayan virüs , Doğu ve Orta Asya da ki bazı ülkelerde ve bazı Avrupa ülkelerinde  de görüldü. 

Yorumlar