Kedilerler Yemekteyiz ***

Uzun zamandır  dersler ,finaller ,staj ,okul , Laboratuvar vesaire gibi gibi sebepler nedeniyle blog yazısı paylaşamadım. Öncelikle bu nedenle sizlerden  özür diliyorum ve yazıma başlıyorum. 
Anlayışınız için çok teşekkür ederim.

Kediler ve diğer hayvanlar için ; tıpkı insanlar da nasıl çok önemliyse onlar için de doğru ve sağlıklı beslenme oldukça önemli. Aslında onlar yanlış beslenme de çok daha çabuk etkileniyorlar  ve bu yanlış beslenmelerin sonuçları çoğu zaman hiç de iyi olmuyor. Bu nedenle hayvanları beslerken çok dikkatli olunması gerekiyor.  Bugün ki yazım da sizlere kedilerin beslenmesinden bahsedeceğim.


Öncelikle kedi yavrularının beslenmelerinden bahsederek başlayacak olursak ; 
Kedi yavrusunu, genç yaştan itibaren her şeyi yemeye alıştırmak lazımdır. Bunu henüz uysal iken ve zevkleri tam yerleşmeden yapmak gereklidir.Kedi yavruları genellikle analarından süt emme sırasında, anasının yediği gıdalara ilgi gösterir.Özellikle yavru iken yoğurt, peynir ve süte bayılırlar. Bu gıdalar yavrunun
kemik gelişimi için oldukça faydalıdır.Gelişmesi boyunca (bir yaşına kadar) kediye günde bir kase süt verilebilir. Özelikle kedi yavrularının süte çok ihtiyacı vardır.Ancak normal inek sütü ishal yapacağından verilecek süt yağsız olmalı ve içine süt tozu katılmalıdır.Unutulmaması gereken en önemli noktalardan birisi de kedilerin doğaları gereği etobur olmalarıdır.








Kedilerde sütten kesilmeden önce yerleşen gıda alışkanlığı çok inatçıdır. Devamlı bu gıdayı isterler ve diğerlerini red ederler. O halde yavruları sütten kesme sırasında dengeli, ekonomik yeterince çeşit içeren gıdaya yöneltmek gereklidir. Kedinin kabına konacak yiyecekler ne buz gibi ne de kaynar olmalıdır. Mamanın yanında her zaman taze ve temiz su bulundurun.Konserve mama kullanmayı tercih ediyorsanız; aldığınız mamanın üretim ve son tüketim tarihlerine bakmalı, mamayı açtıktan sonra en kısa sürede mamayı tüketmelisiniz, zira konserve mamaların bozulma riski fazladır. 
Kuru mama kullanmayı tercih ediyorsanız; aldığınız mamanın üretim ve son tüketim tarihlerine bakmalı, mamayı kedinizin kilo ve yaşını baz alarak önerdiği günlük beslenme miktarlarını uygulamalısınız. Kuru mama ayrıca diş taşlarının oluşumunu engelleyerek diş ve dişeti sağlığını korumaktadır.Kedinizi hiç bir şekilde aşırı yemesi için zorlamayınız. Çünkü, o ne ölçüde yiyeceğinin bilincindedir. 24 saat boyunca yenmemiş mamayı tekrar kedinizin önüne koymayınız.Kedinizin seveceği ve onun yaş, ırk ve sağlık durumuna uygun bir mama ile beslenmesi en doğru seçim olacaktır.Kedinizin yaşına, kilosuna, boyutuna, yaşam tarzı ve becerilerine ve özel ihtiyaçlarına göre bilimsel olarak hazırlanmış, besin içeriği ve enerji arasındaki ideal dengeyi koruyarak köpeğinizin gereksinim duyduğu tüm gerekli besin maddelerini içeren profesyonel mamalarla beslenen köpekleriniz çok daha sağlıklı olacaklardır.Yaşam şekli ve yaşa bağımlı olarak bazı köpeklerin özel gereksinimleri vardır. Deri ve tüy duyarlılıkları, cilt rahatsızlıkları, sindirim problemleri ve besinsel problemleri olan hayvanlarda özel diyet mamaları kullanılmalıdır.Yaşlı kediler özellikle böbrek problemlerine meyillidir ve fosforun aşırı seviyeleri ileri böbrek harabiyetine sebep olur.Bu nedenle kedinize verdiğiniz besinlerde ki fosfor düzeyi yüksek olmamalıdır.Kediler taurine adı verilen bir proteine özel gereksinim duyarlar ve eksikliğinde özellikle kalp ve göz sağlıkları ciddi şekillerde bozulabilir ve hastalanırlar. Bu proteinin  kedinizin mamasında bulunmasına mutlaka özen gösteriniz.

KEDİLER İŞTAHINA VE KARAKTERİNE GÖRE İKİ ŞEKİLDE BESLENEBİLİRLER:
-Serbest Miktar: Kedilerin azar azar yemek yemeye eğilimleri vardır. Serbest miktarda beslenme uygulandığında gün boyunca az miktarlarda sık yemek yiyeceklerdir. Eğer serbest miktarda besleme yapıyor ve kedinize sadece kuru mama veriyorsanız her gün taze bir kap mama ve temiz suyu önünde bulundurunuz.

-Miktarı Belirlenmiş Besleme : Bazı kediler, gün boyunca serbest miktarda beslendiklerinde fazla yiyebilirler. Birden fazla kediniz varsa aralarındaki rekabet nedeniyle serbest miktarda beslemekte zorlanabilirsiniz. Bu gibi durumlarda, seçiminizi miktarı belirli beslenmede yapmalısınız. Mama paketinin üzerindeki talimatlara uyarak ölçtüğünüz miktarda mamayla sabah ve akşam yarısını vermek suretiyle kedinizi doyurabilirsiniz.
-Günlük Beslenme: Sağlıklı yetişkin bir kedinin günde kilo başına yaklaşık 80 kalori alması gerekir. (Örn: 4 kilo olan bir kedi günde 320 kalori alabilir) Bu 80 kalorinin, 15-16 kalorisi proteinden, 20-25 kalorisi yağlardan ve 3-4 kalorisi karbonhidratlardan gelir.
Kedinin günlük yediği yiyecek miktarı kaba olarak 200 gr.dır. Bunun yarısının et veya balık tarafından oluşturulması gereklidir. Diğer yarısı ise tahıl ve sebzeden oluşur.
En iyisi özel olarak hazırlanmış profesyonel mamalardan tavsiye edilen gramajlarda kullanılmasını öneriyoruz. Bunlar kedinin her türlü besin , vitamin ve mineral madde ihtiyaçları düşünülüp hazırlanmış dengeli besinlerdir. 
,
KEDİLERİN GELİŞİM SÜRELERİNİ BESLENME GEREKSİNİMLERİNE GÖRE 4 DÖNEME AYIRABİLİRİZ.
a) Yeni doğan

b) Süt emme dönemi: doğum - 1ay


c) Sütten kesilme dönemi: 1 ay - 2ay

d) Büyüme ve gelişme dönemi: 2 ay sonra


Yeni Doğan Kediler:Doğumun hemen sonrasında annenin memelerinden salgılanan kolostrum, içerdiği antikor ve diğer immun maddeleri ile yavru kedilerin hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur. Bu koruyucu maddeler sadece ilk 24 saat içerisinde yavrunun bağırsaklarından emilebildiğinden, doğumdan hemen sonra anne tarafından emzirilmeleri gelecek günler için büyük önem taşımaktadır.

-Yavru kedi anne tarafından beslenemiyorsa, ilk 8 gün içinde günde 8 kez süt vermek gerekir. 8 inci günden 3 haftaya kadar günde 5-6 kez, sütten kesilene kadar ise 4 kez süt vermek gerekir.
Süt Emme Dönemi: 4-5 haftadan itibaren sütten kesilmesi ve yarı katı veya katı gıdalara geçirilmesi gerekir.Bu dönemden sonra besinsel gereksinimlerini profesyonel kedi mamalarından sağlayabilir. Yavrular ilk 3 – 4 hafta boyunca, günde minimum dört yada altı kez emzirilmelidir. 4 haftalığa ulaşıncaya kadar anne sütü normal gelişim için yeterlidir. Bu sürenin sonunda anne sütü yavrunun artan yüksek miktardaki kalori ihtiyacını tek başına karşılayamayabilir. Bu yüzden yavrular, anne sütünün yanında takviyeler ile beslenmelidirler.

Sütten Kesilme Dönemi: Bir çok yavru en geç 8 haftalıkken sütten kesilirler. Anne sütünden kesilmelerine yakın yavruların, 4 - 5 haftalıkken, yarı katı gıdalar ile tanıştırılmaları gerekir. Bu dönemdekiler için yüksek kaliteli yavru mamaları su ile yumuşatılarak yavrular günde en az üç kez beslenmelidirler. Kuru mamaya geçiş 6 haftalığa ulaştıklarında gerçekleşebilir.

Gelişme & Büyüme Dönemi: Yavru kediler erişkinlere oranla üç kat daha fazla enerji ihtiyacına ve besine ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yavru kedilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek yüksek sindirilebilirliğe sahip hayvansal kaynaklı gıdalar ile beslenmeleri faydalı olacaktır.
-Kedilerde günlük öğün sayısı olanaklara göre olmak zorundadır. 2 aylık bir kediye günde 4 kez, 5 aylık bir kediye günde 4 kez, 5 aylık bir kediye 3 kez ve ergin yaşa gelinceye kadar 2 kez yemek verilir.
Erişkin Kedilerde Beslenme: Yavrular 12 aylığa ulaştıklarında ise yüksek kaliteli erişkin mamasına geçilmesi önerilir. Bu geçişin birkaç güne yayılarak, daha önceki maması ile karıştırılarak yapılması yeni mamaya uyum açısından iyi olacaktır. Bunun yanında kedinize vermeniz gereken ek vitamin veya minerale gerek yoktur.Yanında her zaman dolu ve dinlendirilmiş su içeren, su kabı olmalıdır.
Yaşlı Kedilerin Beslenmesi: Kediler yaşlılık dönemi başlangıç yaşı 8'dir. Yaşam eğrisinin uzaması ve hayat kalitesinin gelişmesi için yaşlılık döneminde beslenmeye dikkat edilmeli ve düzenli sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır.Yaşlı kediler( senior) için olan dietlerle beslenmeye devam edilmelidir.
Düzenli veteriner hekim ziyaretleriyle, hekiminizin önerilerini uygulayarak , kedinizin sağlıklı ve mutlu bir yaşlılık dönemi geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Gebelik ve Laktasyon Döneminde Beslenme: Doğumu takiben ilk gün anneye yiyecek verilmez, yalnız bol, temiz, taze ve çok soğuk olmayan içme suyu yeterlidir. Doğumdan sonra anne kedinin besin maddeleri ve enerji gereksinimi ile yem tüketiminin arttığı unutulmamalıdır. Bu artışın nedeni annenin süt vermesidir. Bu dönemde anne yediği mamadan gerekli enerjiyi almalıdır. Bu süt salınım miktarını ve sütün kalitesini etkiler. Bu nedenle anneye emzirme dönemi boyunca, yavruların büyümesi için kullanılan bol protein ve enerji taşıyan mamalardan verilir.
-Yüksek enerji ve besinleri, ideal dengede içeren mama kullanmalısınız,

-Hamile kedileri; günlük miktarı az, öğün sayısı fazla olacak şekilde besleyin. Mama günde 2-3 öğün olarak verilmelidir,

-Hamileliğin sonuna doğru mama miktarını 1-1,5 kat arttırabilirsiniz.





-Emziren kedilerin mama yeme miktarlarında bir artış olur. Bu nedenle bu dönemde serbest beslenmeyi tavsiye ediyoruz.
.





MAMALAR DIŞINDA KEDİNİZE VEREBİLECEĞİNİZ BESİNLER

Et: Protein deposu olan et, kas gelişimi için çok önemlidir. Kedinize yağlı olmamak şartıyla her çeşit pişmiş ve küçük parçalar halinde et verebilirsiniz, kediler ete bayılır. Çiğ etle beslenen bir kedide parazit, protein yüklemesi ve böbrek rahatsızlığı görülür.

Karaciğer: Kedilerin karaciğere zaafı vardır. Doğada kediler avlarının karaciğerini yiyerek ihtiyaç duydukları demir ve A vitaminini alırlar. Evcil kediler de karaciğeri çok sever ancak fazlası vitamin yüklemesi yapacağından öldürücü bile olabilir.

Akciğer: Besin değeri düşük olan akciğeri kediler pek sevmez. Sebzeli bir yemeğin içine karıştırarak verebilirsiniz.

Kemik: Et gibi kemik de çiğ verilmemeli ve büyük parçalar halinde olmalıdır. Tavuk ve kuş kemikleri ince olduğundan kedinin boğazına batabilir. Yada yemek borusunu zedeleyebilir. Kemik kalsiyum ve fosfor bakımından zengindir  ama sık vermemek lazım.
Balık: Kediler, her türlü balığı seve seve yerler. Balık verirken balığın iç organlarını özellikle de ciğerini temizleyin ve pişirip verin.

Yumurta: Balık gibi yumurta da pişmiş verilmelidir. Protein, sulfur, kalsiyum, fosfor, mineral ve vitamin içerir.
Süt: Güçlü kemikler için gerekli kalsiyum ve fosforu sağlar. Besin değeri yüksektir. Sütü kaynatıp verirseniz bakterilerden arınmış olur.

Yoğurt: Süt gibi kalsiyum ve fosfor yüklü olan yoğurt süte oranla daha kolay hazmedilir ve tercih edilir.

Sebze: Kediler etobur olsalar da bazı sebzeleri severek yerler. Sebzelerin besin değeri az olmasına rağmen hazmı kolaylaştırdığı için tercih ederler. Çiğ verilen sebzeler ishale neden olur.
Bütün bu leziz yiyecekler dururken, kediniz balkondaki çiçekleri eşeleyip sardunya yapraklarınızı kemiriyorsa, hazım zorluğu çekiyor demektir ve birazdan kusacaktır.


Kedilere ne miktarlarda ve kaç öğün mama vermeliyiz?

Paketlerin üzerindeki beslenme tabloları, kedinizin günlük mama ihtiyacına dair iyi bir tahmin yürütmek amacıyla tasarlanmıştır, fakat kediniz, yaşına, cinsine ve hareket düzeyine göre mama tüketiminde önemli ölçüde değişkenlik gösterebilir. Tüm kediler genelde az fakat sık yerler, bundan dolayı eğer bir kere de porsiyonun tamamını yemezlerse endişelenmeyin. Fakat mama, birkaç saat duruyorsa temiz tutmak için üstünü örtmek ya da kaldırmak daha uygun olacaktır. Ayrıca her zaman kedinizin sırtında elinizi gezdirerek vücut durumunu kontrol ediniz. Kaburgalarını ve sırt kemiklerini hissetmeniz gereklidir, fakat çok belirgin ve sivri olmamalıdır. Bu durumu sık sık kontrol etmeliyiz çünkü uzun tüylü ve gevşek derisi olan kediler aslında olduklarından daha iyi durumdaymış gibi görünebilmektedir.
Ayrıca kediler beslenirken kolayca rahatsız olabilir ve eğer rahat değillerse mamayı yemeyebilirler. Sesli ve diğer kedi köpeklerin ya da çocukların oldukları kalabalık yerlerde beslemeden kaçınılmalıdır.



Unutmayın ki yanlış beslenme bir kedinin kör olmasından tutun ölümüne kadar birçok geri dönülemez sonuca sebebiyet verebilir.

Bir sonra ki yazımda görüşmek üzere ... 

Yorumlar

  1. Merhabalar, blogumuza beklerizz

    http://gezgiccift.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder