Kokulu Mumlar Kanser mi Yapıyor ?!

Kokulu mumlar evinizin havasını tazeliyor ve güzel kokularıyla sizi mest ediyor olabilir. Fakat aynı zamanda da evinizin havasına zararlı kimyasallar yayarak size ve ailenize zarar veriyorlar.

Amerika da bulunan South Carolina State Üniversitesi uzmanlarının yanmakta olan mumların yaydıkları dumanlar üzerinde yaptıkları laboratuvar analizlerine göre
parafinden yapılan mumların etrafa akciğer kanseri ve astıma neden olan kanserojen kimyasallar bulunduran zararlı dumanlar yaydıkları sonucuna ulaştılar .


Uzmanlar bu zararlı dumanların sağlık için tehdit oluşturabilmesi için uzun yıllar boyunca sık sık veya hergün kullanılması gerektiğini belirttiler.İngiltere uzmanları ise alkol,sigara ve obezitenin kokulu parafin içeren mumlardan çok daha fazla kanserojen madde içerdiği ve sağlık için çok daha fazla zararlı olduğunu söyledi. Nadiren mum kullanan insanların bu konuda endişelenmemeleri gerektiğini ve yemek sırasında veya banyo yaparken havalandırılmayan banyoda sık sık parafin içerikli mumlar kullanan insanların çok daha fazla risk altında olduğunu ekledi .

Amid Hamidi , Washington da ki Amerikan Kimya Topluluğuna ;  " Arada bir kullanılan mum ve  maruz kalınan onun emisyonları sizi etkilemeyecektir.Ama her gün yıllardır kullanılmakta olan veya küvet etrafında havalandırılmayan bir banyo da kullanılan mum ve mum emisyonları problemlere yol açabilir. "

Mum emisyonlarını araştırmak için laboratuvar ortamında yakılan  bir dizi mumların yaydıkları maddelerin karışımını toplayan ve inceleyen araştırmacılar ,  parafin bazlı mumların keskin ve net kimyasal zirveleri ürettiklerini ve bunun başlıca nedeninin yanan mumun toluen ve benzen gibi zararlı molekülleri yakabilecek kadar yüksek ısı üretememesi olduğunu belirttiler.

Bilim insanları parafin bazlı mumlardan balmum yada soyadan yapılma mumlara geçilmesini önerdiler.

Yorumlar