Soya Sütü Nedir? Soyanın Faydaları Nelerdir ?

Tekrardan merhaba arkadaşlar . Bugün sizlerle birçoğunuzun da bildiğini düşündüğüm Soya Sütünden bahsedeceğim . Soya sütü bilinen bir süt çeşidi oldu şu son birkaç yıldır veganlar çoğaldığından beri . Fakat bilinenin aksine soya sütünü sadece veganlar veya inek sütüne alerjisi olan için değildir. Oldukça besleyici bir süt olan Soya sütünü herkesin mutlaka haftada 1 bile olsa içmesi gerektiğini düşünüyorum ve yazıma başlıyorum.


Soya sütü Soya fasulyesinin zengin içerikli sütüdür. Zengin besin değeri sayesinde soya sütü pek çok farklı şekilde kullanılabilir. Soya sütü Çin ve Japonya`da taze olarak sütü yüzlerce yıldan beri uygulanan basit bir teknikle elde edilmektedir. Ev ortamında basit tekniklerle elde edilebilecek olan soya sütü sağlık için önemli bir yer tutmaktadır.



Soya sütü ; 
  Bir miktar soya fasulyesini 3-4 parmak geçecek kadar suyla kaynatıp dinlendirmeye bırakarak şişmesini bekliyorsunuz buzdolabında şişmesini beklemek daha iyi oluyormuş yani ben daha önce evde kendim soya sütü yapmadım, yapanlar öyle diyorlar.  Soya fasulyeleri iyice şişince suyunu döküp kabuklarından arındırıp blender da üzerine 2 bardak kadar falan su ekleyerek iyice püre haline gelinceye kadar çekiyorsunuz. Elde ettiğiniz bulamaca 2.5 su bardağı su daha ekleyerek kaynatıyorsunuz üzerinde oluşan köpükleri oluştukça alıp atıyorsunuz. Arzuya bağlı şeker atıyorsunuz . Kaynatma sırasında dibinin tutmaması için karıştırmak gerekiyormuş. Kaynatma işleminden sonra bir tülbent yardımıyla süzüyorsunuz. 

Soya Sütünün besin değerlerine ve Faydalarına gelecek olursak eğer ;

1 bardak soya sütünde yaklaşık olarak :
    7 gram protein, 4 gram karbonhidrat, 4.5 gram yağ ve 0 kolesterol içerir. Az miktarda B vitamini içerir ancak B12 vitamininin iyi bir kaynağı değildir ve yeterli kalsiyumu yeterince karşılayamaz. Bu eksiklikler ile başa çıkmak için üreticiler soya sütünün katkı maddeleri içeren versiyonlarını üretmişlerdir. Bunlar arasında kalsiyum, E, B12 ve D vitaminleri de vardır.

Soya fasulyesi protein açısından oldukça zengin olmasının dışında içerisinde equol denilen bir madde de bulundurur ve bilim adamları, bol bol soya fasulyesi tüketen Asyalı erkeklerin neden Avrupalı ve Amerikalı erkeklere göre daha ender prostat kanserine yakalandığının, equol maddesinin etkisiyle açıklanabileceğini ifade ettiler.
Equol maddesi soya fasulyesi ve soya ürünlerinin yanı sıra kuru baklagillerde ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde de bulunuyor.  Uzmanlar araştırmalarında çıkan bir diğer sonuç ise Soya ürünlerinde bulunan Equol ün  erkeklerde bulunan DHT erkeklik hormonunun olumsuz etkilerini engellediğini ortaya koyuyor.
Soya fasulyesinde ayrıca yüksek oranda  izoflavon da olup bu madde kadınlar için çok önemlidir. İzoflavon kadınlarda bulunan östrojen hormonuna benzer bir yapıda olup bitkisel östrojenlerdir ve menopoz sonrası östrojen hormonu tedavisinde de alternatif olarak görülmektedir.
Soya fasulyesi ve soya ürünleri kalp hastalıkları ve kemik erimesi risklerini azaltır,birçok kronik rahatsızlığa karşı savaşmada önemli rol oynayan soya özellikle hormona bağlı kanserlerde ve göğüs kanserinde tıp çevreleri tarafından faydalı bulunmuştur. Soyanın kandaki kolesterolü düşürdüğü bulunmuştur ve böbrek hastalarının beslenmesinde de önemli bir yeri olduğu bilinmektedir.


Soya sütünü yeni hastalarının ve soya alerjisi olanların tüketmesinde sakınca olduğunu uzmanlar söylüyor. Çünkü soya sütü de dahil olmak üzere soya ürünleri östrojenin yapısına benzeyen kimyasallar içerir. Eğer yakın zamanda göğüs kanseri geçirdiyseniz soya bakımından zengin bir diyet hayati riske yol açabilir. Soya ile kanser arasındaki ilişti oldukça karmaşıktır. Bu kadar karmaşık bir konuda yapılması gereken ise doktorunuza danışmaktır. Sonuç olarak göğüs kanserinden sonra soya kullanımının güvenilirliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Soyanın halihazırda tiroit problemi yaşayan ve tiroit ilaçları alan kişiler için zararlı olabileceği düşünülmektedir. Bu sebeple bu kişilerin soya ürünlerini tüketmeden önce doktorlarıyla görüşmesi gerekmektedir.

Son olarak bazı soya ürünleri ilave şeker içermektedir. Alacağınız soya ürünleri seçerken içerisinde ilave şeker bulunmayan tatlandırılmamış taze soya sütleri tercih etmeye özen göstermenizi rica ederek burada yazımı tamamlıyorum.

Yorumlar